Trofimov DER Kİ bir yerinde;
- Şöyle bir düşününüz Anya, dedeniz, dedenizin dedesi, atalarınızın tümü de toprak kölelerinin sahibiydiler, canlı insanlara sahiptiler. Vişne bahçesindeki her ağaçtan, her yapraktan, her daldan insan yüzleri bakmıyor mu size? Seslerini duymuyor musunuz? İnsanlara sahip olmak - işte kendinizi, atalarınızı da, işte bu böylesine değiştirmiş ki, ne siz, ne anneniz, ne de dayınız, başkalarının parasıyla yaşamakta olduğunuzu, hiçbir zaman evinizden içeriye sokmadığınız kimselerin sırtından geçindiğinizi idrak edemiyorsunuz...
...Şimdiki zamanı yaşamak için, önce geçmişin bedelini ödeyerek, ondan kurtulmamız gerektiği o kadar açık ki; geçmişin bedelini ise ancak ıstırapla ödeyebiliriz, ancak durup dinlenmeden, ölesiye çalışmakla ödeyebiliriz. Bunu anlayınız, Anya.
Anton Çehov'un en bilindik eserlerinden biri sahneleniyor; sıkıcı diyen olacak, ikinci perdede çıktım diyen de olacak. Ama sıkılmaya bile değen şeyler vardır ya; işte bu onlardan.
Vişne Bahçesi
Yönetmen : Vladlen Alexandrov
Anton Çehov'un 1904 yılında kaleme aldığı Vişne Bahçesi yazarın son yapıtıdır.Yazıldığı günden bu yana bütün dünyada defalarca sahnelenen, sinema uyarlamaları ile dikkat çeken yapıt, Gerçekçi Tiyatro akımının başyapıtları arasında yer alıyor. Oyun, değişen dünya düzeni karşısında, varlık alanlarını korumaya çalışan feodal kökenli aristokrat bir ailenin ve yakın çevresinin dağılma süreci ekseninde, Rusya'nın yüzyıl başındaki değişimini gözler önüne seriyor. Ranevskaya ailesinin elinde kalan son varlık, yazlık olarak kullandıkları çiftlik evinin içinde yer aldığı; Vişne Bahçesi.
Oyun eski yaşamı simgeleyen bu mekanda geçiyor ve adını da mekandan alıyor. Ne yazık ki, köleliğin kalktığı, işçi sınıfının yükselişe geçtiği, ticaret sayesinde güçlenen burjuvazinin aristokrasinin yerini aldığı yeni dünya düzeninde, ne aile ne de vişne bahçesi için bir gelecek umudu bulunmamakta. Oyunumuzun kahramanları, yüzyıl başında yaşanan bu hızlı değişime ayak uydurmaya çalışırken bir yandan komik durumlara düşmekte, bir yandan da derin bir trajedi yaşamaktalar. Çehov'un ustalıkla kaynaştırdığı komik ve trajik unsurlar, etkileyici bir sahnelemeyle güçleniyor, oyunumuz, bugün hala geçerliğini koruyan değişim sıkıntısı, modern yaşama ayak uydurma çabası, gelecek kaygısı ve aşk gibi güncel, evrensel temalarla izleyicilere sesleniyor. (Alıntı)
Süre: 2 Perde - 2 Saat 5 dk.
Oyuncular:
Ceyhan Gölçek, İbrahim Raci Öksüz, İ.Hakan Özgömeç, Ekrem Kocaçal, Musa Zindan, Özlem Başkaya, Canan Erener Şen, Serkan Kunter, Yağmur Gören, Ömer Polat, Emrah Şenışık, Mesure Tahir, Fatih Osman Süngücü, Nuran Moğollar
Bu akşam, yarın ve 28 Şubat'ta gösterimde; sonra değişiyor! Devlet tiyatroları etkinliklerini
Comments